Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN
Kratek opis vašega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Nova spletna stran

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> Ostržek
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Administrator
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 27.12. 2005, 13:53
Prispevkov: 218

PrispevekObjavljeno: 31 Mar 2007 20:41    Naslov sporočila: Nova spletna stran Odgovori s citatom

Spoštovani,

Na spodnjem linku si lahko ogledate vsebine iz spletne strani društva Ostržek, kot eno od NVO, ki se v svoji vsebini ukvarja prvenstveno z varovanjem otrokovih pravic:
http://www.ostrzek.net/
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jure
zvest član
zvest član


Pridružen/-a: 17.01. 2006, 20:03
Prispevkov: 32

PrispevekObjavljeno: 09 Apr 2007 22:03    Naslov sporočila: Javni poziv za MDDSZ Odgovori s citatom

JAVNI POZIV za MDDSZ RS

Monday, 09 August 2004


JAVNO OBJAVLJAMO ŠE VEDNO AKTUALNE ZAHTEVE IN PRIPOROČILA DRUŠTVA OSTRŽEK NASLOVLJENE MINISTRSTVU ZA DELO DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE OB SVETOVNI KONFERENCI BOJA PROTI NASILJU NAD OTROKI, KI JE BILA V LJUBLJANI LETA 2005. ŠE VEDNO SE NI NIČ SPREMENILO. LE MINISTRICA JE ZAMENJALA MINISTRA, OBA PA ČAKATA NOVIH VOLITEV....

Ljubljana gosti te dni dve konferenci, na katerih predstavniki vlad in nevladnih organizacij ter mladi iz evropskih in nekaterih azijskih držav govorijo o vprašanjih preprečevanja nasilja in spolne zlorabe nad otroci. Vsi zbrani na tem sestanku podpiramo prizadevanja za ustavitev vseh vrst nasilja nad otroci.

Ponovno opozarjamo MDDSZ, da so v RS otroci množično žrtve nasilja tudi na institucijah, ki bi jih morale ščititi:

CSD Maribor, Slovenska Bistrica, Vič-Rudnik, Ptuj, Logatec, Celje, Radovljica, Kranj, Moste-Polje, Bežigrad, socialna inšpekcija, MDDSZ, sodišča, sodni izvedenci, Gotska, so le nekateri, ki jim pravic otrok ni mar in jih vsakodnevno teptajo. Iz prakse ugotavljamo, da so klofute, zaušnice, praskanje, udarci po zadnji plati, lasanje - primerni vzgojni ukrepi, saj jih podpirajo tako Centri za socialno delo kot, kar je še bolj alarmantno, socialna inšpekcija! Štiri evidentirane primere samo v zadnje pol leta ima MDDSZ in sicer: CSD Slovenska Bistrica- Kovačič, CSD Moste-Polje- Sretenovič, CSD Bežigrad - Kolar, CSD Logatec - Pakiž!

Poleg tega Društvo Ostržek že leto dni opozarja, da prihaja do mnogih lažnih prijav nasilja nad otroci (predvsem spolnega) nasilja nad ženskami (zloraba varnih hiš) z namenom, da se onemogočijo stiki otrok z očeti. Dva primera sta dokazana in sicer Mihelič (CSD Lj. Vič Rudnik) in Križnar (CSD Radovljica). Ostržek tudi opozarja na zlorabe varnih hiš, Gobec (CSD MB), Režonja (CSD Ptuj), Sretenovič (CSD Moste-Polje), Bregar (CSD Litija)…, zgolj nekateri primeri, zoper katere smo že vložili kazenske ovadbe!

Tudi v tovrstnih naštetih primerih so otroci zlorabljani (posredno), žrtve nevestnega starša, ki bi zavoljo maščevanja in lastnih interesov uporabil vsa sredstva in vse institucije, da bi škodoval drugemu staršu. Pomanjkljiva zakonodaja , nespoštovanje in celo nepoznavanje mednarodnih predpisov in ustavnih določil in tiščanje glave v pesek, ko na Ostržku opozarjamo, da prihaja do zlorabe zlorabe, pomeni, da naslovni organ podpira nasilje nad otroci, zato vas ponovno pozivamo Ukrepajte zdaj!

Konvencija ZN o otrokovih pravicah v 12.členu otroku določa pravico do lastnega mnenja in pravi: " V ta namen bo otroku še posebej omogočena možnost zaslišanja v kateremkoli sodnem ali upravnem postopku , ki je v zvezi z otrokom, bodisi neposredno bodisi prek zastopnika ali ustreznega organa, na način, ki je v skladu s procesnimi pravili notranje zakonodaje". Notranja zakonodaja pozna institut zaupne osebe otroka. Zaupna oseba otroka je tista oseba, ki si jo otrok sam izbere! Ampak ne CSD, ne sodišča, ne izvedenci, prav nihče v RS tega instituta ne priznava in ne uporablja! Na kar je društvo Ostržek že neštetokrat opozorilo.

Notranja zakonodaja pozna tudi zastopnika otroka v ZPP, kolizijskega zastopnika, vendar tudi teh v praksi ni, saj jih otroku ne postavi nihče! CSD Ostržku dnevno odrekajo legitimno pravico do zastopanja otrok in očetov, nastopajo arogantno in izključujoče. Zaradi dejstva, da imajo otroci procesne sposobnosti šele po 15 letu, si razumne deklice, kot je Nina Sretenovič in dečki, kot je Roman Kolar ne morejo najeti niti lastnega odvetnika, po katerem bi lahko uveljavila zavezo po 12.čl. Konvencije OZN.

Tudi neslišanje in spreminjanje mnenj otrok (pri katerem od staršev bi živeli) na CSD v razveznih postopkih, je zloraba otroka. Tudi sodni izvedenci prezentirajo svoje videnje in interpretacijo pojma otrokove koristi, mnenja in želje otrok se od teh finančno precenjenih "strokovnih" mnenj največkrat močno razlikujejo, pa vendar niso upoštevana! Tudi to je zloraba in nasilje nad otroci. 5891 podpisov v podporo za spremembo družinske zakonodaje sta društvi OSTRŽEK in PODOS vložili na MDDSZ že septembra 2000.

Vseh 5891 je bilo zbranih v rekordnem času, v 8 (osmih) dneh, od 8/9-00 do 17/9-00! (dajemo na vpogled!) OSTRŽEK je vztrajal s svojimi zahtevami do današnjega dne in nudil podporo tudi vsem očetom samohranilcem. Z nasveti po telefonu, s seznanjanjem katere pravice v katerih postopkih lahko izkoristijo, s pripravo pritožb na izdane odločbe. V letošnjem letu je opravil kot pooblaščenec očetov in/ali otrok 82 zastopanj na CSD, napisal kopico pritožb, mnenj, poročil, zahtev za izredni strokovni nadzor, bil zaupnik mnogim otrokom.

MDDSZ se je tudi letos (že 10 leto) odločilo, da dela, ki ga društvo Ostržek brezplačno opravlja na področju stikov in svetovanja o postopkih (na CSD in na sodiščih) ne bo sofinanciralo! Ob številnem članstvu, ob dejstvu, da letno Ostržek poskrbi za več kot 2000 predlogov za izvršbo, ob dejstvu, da na Ostržku deluje kar nekaj prostovoljcev, ki pa zaradi tako številčno povečanega obsega dela , pa tudi zelo strokovno zapletenega , le-tega brez dodatnih delovnih moči ne zmore več obvladovati, novih sodelavcev pa si zavoljo pomanjkanja finančnih sredstev ne more omisliti, je UO Ostržka na seji dne 29/6-05 sklenil, da je ta dva programa (svetovanje in zastopanje pri stikih), ki jih je uspešno opravljal 5 let, prisiljen umakniti iz svojega delovanja.

Glede na navedena dejstva, je Ostržek pobudnik sestanka z očeti na MDDSZ z dne 6/7-05, z namenom, da o problematiki očetje sami spregovorijo in seznanijo pristojne na MDDSZ, saj z ukinitvijo programa na Ostržku, za starše na področju izvajanja družinske zakonodaje, predvsem v zvezi z stiki in dodelitvami otrok ne bo obstajala več nobena učinkovita nevladna organizacija, ki bi jim bila v pomoč pri realizaciji pravic otrok v praksi. Tako otroci, kot očetje izgubijo podporo, ki jim jo je dosedaj nudil Ostržek. Ostržek bo vse zadeve iz tega področja zaključil do 31/7-2005 in vso dokumentacijo vrnil očetom.

Zato: Na sestanku dne 6/7-05 prisotni očetje zahtevamo:

1. da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino takoj uvede službo brezplačne pravne pomoči in svetovanja na področju družinskega prava in sicer tudi v obliki pisanja vlog, pritožb, tožb. In sicer v taki obliki, kot jo je izvajalo društvo Ostržek, med 7h in 20h vsak dan, vključno s sobotami dopoldan in delovnimi sestanki 1x mesečno ob nedeljah!
2. da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino takoj uvede službo oz. institut Zagovornika otrok , kar se je sedanja vlada na pobudo in ogromno angažiranja s strani predsednice Ostržka tudi zavezala storiti v koalicijski pogodbi ( str.25) in kar od vlade zahtevajo to tudi v OZN
3. da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino takoj organizira ekipo pooblaščencev, ki bodo stranke zastopali na CSD, predvsem očete in njihove otroke, pri vseh Upravnih postopkih, ki jih CSD vodijo in v katerih še vedno odločajo o njihovih in njihovih otrok - pravicah in koristih.
4. da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino takoj organizira učinkovit nadzor nad izvajanjem družinske politike na CSD in sicer samostojno, ne po neučinkoviti socialni inšpekciji
5. da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino takoj opravi analizo sodnih postopkov na področju razvez na Družinskem oddelku Okrožnega sodišča v Ljubljani. Nenazadnje je za izvajanje namenil več kot 60 MIO SIT v skladu z novelo ZZZDR in sicer je potrebna analiza :

* koliko sodnih postopkov se je končalo brez postavitve sodnih izvedencev
* koliko s sodnimi izvedenci
* kateri neodvisni izvedenci so pisali mnenja
* kolikšna sredstva je za to področje plačala država in koliko stranke v postopkih
* koliko zaupnikov otrok je bilo povabljenih sodelovati v postopku in koliko zastopnikov so določili
* po katerih merilih oz. navodilih so CSD pisali mnenja za sodišča o tem, komu od staršev je zaupati otroka v vzgojo in varstvo in koliko otrok je bilo dejansko vprašanih v teh postopkih ( na sodišču in CSD ) o njihovem mnenju oz sploh seznanjenih o postopkih pred izdajo in posredovanjem mnenja CSD na sodišče in posledično sodne odločbe
* koliko razvez se je končalo s skupnim skrbništvom , koliko z dodelitvijo otrok v vzgojo in varstvo materi in/ali očetu
* koliko odločb 1.stopnje je postalo pravnomočnih, koliko pritožb je bilo vloženih na Višje in Vrhovno sodišče, koliko Sodb 1.stopnje je bilo razveljavljenih
* koliko začasnih odredb je bilo izdanih in v kakšnem časovnem razdobju v skladu z določili ZPP
* koliko izvršb otrok je bilo opravljenih na podlagi začasnih odredb

1. da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino takoj opravi poizvedbo in urgenco pri Ustavnem sodišču RS o pritožbah s tega področja
2. da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino takoj pripravi spremembe ZPP in otrokom omogoči vse procesne pravice v razveznih postopkih brez limita starostne meje 15 let, jim prizna status tretje stranke v postopku in jim s tem omogoči, da svoje želje in mnenje povedo brez prirejenih mnenj CSD in izvedencev psiho stroke!
3. da Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Direktorat za družino takoj pristopi k pripravi novega družinskega zakona, v katerem bodo upoštevane vse pripombe in zahteve, zapisane v tem dokumentuLista prisotnih članov Ostržka in/ali njihovih uporabnikov storitev na sestanku dne 6/7-05 je sestavni del teh zahtev. Vsi udeleženci pričakujemo, da nam bo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve na naša priporočila in zahteve tudi odgovorilo, s konkretnimi aktivnostmi in realizacijo naših zahtev v čimkrajšem času

Vir : http://www.ostrzek.net/index.php?option=com_content&task=view&id=3&Itemid=9
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kaktus
asistent
asistent


Pridružen/-a: 06.03. 2006, 22:24
Prispevkov: 163

PrispevekObjavljeno: 15 Jun 2007 16:47    Naslov sporočila: mati zabodla hčeri ker sta bili neposlušni Odgovori s citatom

http://www.dnevnik.si/novice/crna_kronika/251780/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kaktus
asistent
asistent


Pridružen/-a: 06.03. 2006, 22:24
Prispevkov: 163

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2007 22:02    Naslov sporočila: Sturm razrešiil predsednika sodnih izvedencev Mravljeta Odgovori s citatom

Šturm razrešil Mravljeta sodnega izvedenca , ki je predsednik sodnih izvedencev !!!

http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20070703_3101186.php
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Boris
kapitan
kapitan


Pridružen/-a: 12.02. 2006, 08:50
Prispevkov: 86

PrispevekObjavljeno: 14 Nov 2007 18:45    Naslov sporočila: Oblikovanje NVO mrež! Odgovori s citatom

Spoštovana in drugi gostje,

Zaradi adminstrativnih blokad uredništva DK ni mogoče objavljati določena sporočila v nekaterih temah, zato iz ZŽPN posredujemo to sporočilo društvu Ostržek, ki objavlja svoje sporočilo v temi Primer gosta Fred-a iz Maribora, ki je član ZŽPN!

V ZŽPN se oblikuje mreža NVO, ki bodo predstavljale pravo civilno drižbo in zatevala pomembne spremembe v prid drugačnem reševanju družinskih problemov, nesporazumov ali drugih sporovn (tukaj), zato predlagamo, da se pridružite iniciativi povezovanja in sodelovanja s katerim bomo začeli sistematično izločati kvazi NVO, ki so jih zaradi prevare formirale posamezniki ali združbe na osnovi politike (s pomočjo državne uprave) ali kapitala (bay pass) neprofitne organizacije ustanovljene s strani gospodarskih družb.

Tekšnih kvazi aktivnih NVO je približno 85% in obvladujejo 98% vseh finančnih sredstev, ki so namenjena nevladnemu sektorju. Na ta način politika preko države in kapital gospodarskih družb ne dovolita razvoja pravega nevladnega sektorja, temveč izrabljata nevladni sektor za uresničevanje interesov oblastnih struktur in kapitala!

Eno takšnih srečanj NVO bo v soboto v Celju na osnovi obvestila, ki ste ga verejetno dobili na naslov društva po e-pošti!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepi
zvest član
zvest član


Pridružen/-a: 10.12. 2006, 14:00
Prispevkov: 48

PrispevekObjavljeno: 15 Dec 2007 07:40    Naslov sporočila: Poziv k solidarnosti! Odgovori s citatom

Poziv za pred. društva Ostržek!

Od predsednice Društva Ostržek sem poleg Janeza Janše, Zdenke ČebaŠek Travnik, Martine Jenkole, Toneta Dolčiča, Marjete Cotman, Lovra Šturma......tudi jaz prejel KLIC K SOLIDARNOSTI Ki ga strnem:

Jutri, 7.12.2007 mineva 6 let od tragične nesreče predsednice Ostržka Bože plut, ko je njej in njenemu tedaj 7 letnemu sinu do tal pogorel dom, ki sta si ga ustvarila. 6 let truda in splošne sosedske in solidarnosti nevladnih organizacij je poteklo, da sta s sinom vsaj za silo postavila nazaj skromen domek.

21.8.2002 jima je Center za socialno delo v Litiji nakazal celo 16.608,00 SIT denarno socialne pomoči. Po 8 mesecih. So si pa ostanek doma ogledali že februarja 2007 in presodili, da lahko s sinom še malce počakata na pomoč! Bili so tudi primerno sočutni v besedah.

30.11.2007 je javni sklad Republike Slovenije , Škrabčev trg 9a iz Ribnice, Boži Plut, predsednici Društva Ostržek poslal pismo, v katerem jo opozarja, da bo 1.1.2008 njo in njenega sina iz njunega doma spet preselil na prosto, saj še vedno proračunu dolgujeta kredit za nakup in plačilo leta 2001 pogorele hiške. Znesek kredita je okvirno, z vsemi zamudnimi obrestmi 25 000 evrov.

Iz prilog, ki sem jih prejel k prošnji za pomoč pa vidim, da gospa ves ta denar ima in sicer na pravnomočnih in izvršljivih od Šturmovih sodnikov podpisanih papirjih. In da je zadnji dve leti intenzivno poskušala priti do denarja!

Kdor ga. Božo pozna, ne le do svojega, temveč je njen napor veljal tudi vsem otrokom iz samohranilskih družin, ki ne prejemajo preživnine. Vidim, da je njenega denarja za več kot 30 000 eurov. Ko bi nakazala Janezu Janši, bi ji tudi za njenega sina še kaj ostalo in bi tako lahko tudi k njima prišel na obisk Miklavž.

Vidim tudi, da je POBUDO VARUHINJI poslala že avgusta 2007.

Gospej, ki na svoji spletni strani meni, da morajo državljani zaupati pravni državi in njenim institucijam! Hojla, tale punca pa najbrž prihaja iz nekega drugega sveta! V Sloveniji to še ne bo držalo. Če na cesto mečejo mater z otrokom, ki sta pred 6 leti ostala brez vsega in tudi brez doma.

Kdorkoli je že kdajkoli slišal za Društvo Ostržek in njeno predsednico, si težko zamisli, da je v tej pravni državi prisiljena prositi vbogajme! Ker bi jo država rada postavila pod smreko, kot se je gospa izrazila v prošnji. Zdi se mi, da moramo pomagati tako ga. Plut, ker, jaz že tako menim, se ji najbrž Janša maščuje po svoji ministrici zaradi njenega že večkrat videnega in slišanega mnenja o pravni državi, zato ta klic na pomoč pošiljam v svet.

Janezu Janši v njegovem proračunu res ne sme manjkati denarja. Zato nakažite Skladu v Ribnici na račun:

01100-6030960095 sredstva, za poplačilo kredita predsednice društva Ostržek. Janez Janša očitno hudo potrebuje denar za svoj zadnji tek v svoji politični karieri, ki jo bo zaključil verjetno in kot je videti tudi zelo slavno.

Proglasil se bo s tem, da ni omogočil vzpostavitve pravne države, da bi gospa lahko dobila svoj denar, temveč jo prek Šturmovega sodišča meče na cesto, da ji bo lahko prodal hišo in jo s tem utišal. Joj. joj!!!

Hvala vsem, ki boste prispevali za Božo in njenega sina, za katerega očka noče skrbeti!
Jurij

P.S. Sam sem jima že nakazal z poštno nakaznico 150 evrov.

BOŽA PLUT
Gradišče 20
1276 Primskovo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepi
zvest član
zvest član


Pridružen/-a: 10.12. 2006, 14:00
Prispevkov: 48

PrispevekObjavljeno: 26 Jan 2008 23:24    Naslov sporočila: Tri vprašanja in zahteva po odstopu! Odgovori s citatom

TRI VPRAŠANJA IN ZAHTEVA PO ODSTOPU
MINISTRICE ZA DELO


MDDSZ
Ministrica
MarjetaCotman
Kotnikova 5, Ljubljana

Datum:25.01.08


Zadeva: zahteva po javnem odgovoru na vprašanja in zahteva po odstopu


Ministrica ga. Cotmanova,

Javno, v oddaji POP TV-Trenja 29.11.2007, ste oznanila moj »priviligiran položaj« članice Strokovnega sveta za družino MDDSZ z možnostjo dostopa do vseh informacij, kot tudi z možnostjo vpliva na odločitve na tem področju. Upravičeno zato od vas zahtevam, da mi javno odgovorite na naslednja vprašanja na katera mi, kljub mojim neštetim pozivom v vaš kabinet in zastavljenim vprašanjem na Strokovnem svetu za družino, nikoli ne odgovorite:

* Zakaj že od marca 2007 za 57.318 otrok prejemnikov preživnin ne uskladite višine preživnin z inflacijo ter podražitvami osnovnih življenjskih potrebščin za otroke?
* Zakaj višine preživnin tudi v bodoče ne želi tekoče usklajevati z inflacijo ter podražitvami osnovnih življenjskih potrebščin za otroke, da bi tako preprečila socialno ogroženost in izključenost otrok v eno starševskih družinah?
* Kako naj preživijo otroci, ki jim je CSD ali sodišče določilo 0,01 € preživnine mesečno? Kako mesec preživijo otroci, ki prejemajo 1275,00 € preživnine si lahko predstavljamo.

Vaše ignorantsko stališče in podcenjevanje problemov na področju skrbi za otroke, kot ministrice MDDSZ je slovenski javnosti znano. Poleg mačehovskega odnosa do preživnin za otroke vseskozi izkazujete tud nesprejemljiv odnos do otrok z naslednjim:

* z ne odpravljanjem diskriminacije očetov v postopkih na CSD,
* s pripravo Zakona o nasilju v družini, kjer ste otroke, kot žrtve družinskega nasilja izključili, za zakon pa posegli v osnovne z Ustavo varovane pravice.
* z zavlačevanje priprave novega Družinskega zakonika, ki bi upošteval Evropska določila o koristi otrok in pozitivnem starševstvu
* z osebno vpletenostjo v afero »Zdenska vas«

Vaše ministrsko vodilo nam je jasno izpovedal vaš (zdaj že žrtvovani) sekretar g. Štrovs, » Oblasti je vseeno kje, pri kom in kako živijo otroci. Otroci zrastejo tako ali drugače.«

Zaradi ignorance, podcenjevanja in nereševanja problemov na področju skrbi za otroke - s čemer kršite Svetovno in Evropske konvencijo o otrokovih pravicah (katerih podpisnica je tudi Slovenija), kot tudi ravnate v nasprotju z Priporočili Sveta Evrope o pozitivnem starševstvu (Rec-2006-19, sprejetimi decembra 2006) zahtevamo, da kot ministrica na MDDSZ nemudoma odstopite.

S spoštovanjem,

Boža Plut,
predsednica Društva Ostržek
Vir eDnevnik ZŽPN
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> Ostržek Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.