Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN
Kratek opis vašega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pravni interes

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> Sodišče
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
VidaB
član
član


Pridružen/-a: 26.03. 2007, 06:20
Prispevkov: 6
Kraj: Hoče

PrispevekObjavljeno: 26 Mar 2007 07:05    Naslov sporočila: Pravni interes Odgovori s citatom

Ali je mogoče šteti za moj pravni interes zahtevo, da moja "pravna" država spoštuje podpisane mednarodne konvencije, ki mi (kot otroku) zagotavljajo določene postopke (pravdne namesto upravnih) - naša zakonodaja pa temu ni sledila in tega ne spoštuje?

Da hočem živeti v pravni državi, ki mi zagotavlja to, kar piše v Ustavi?

Mar moram utemeljiti zakaj hočem (so boljši) te postopke in ne onih in ni dovolj, da mi postopke zagotavlja konvencija? Spoštovanje konvencije pa Ustava? Če navedeno ni moj pravni interes - kaj bi pa lahko bil?

Kakšen interes je miren spanec in zaupanje v državo, ki spoštuje lastne pravne norme?

Kaj spoštovanje konvencije in Ustave ni samo po sebi izboljšanje mojega pravnega položaja (zakaj smo pa potem konvencijo ratificirali - če je ne bi, bi pa lahko postopke sami izbrali)?

Kakšen dokaz za izboljšanje pravnega položaja posameznika bi v tem primeru še bil možen?

In kaj mislite, bo na to reklo Evropsko sodišče?

Gre namreč za to, da je Ustavno sodišče zavrglo pobudo.
_________________
pozdrav, Vida
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jure
zvest član
zvest član


Pridružen/-a: 17.01. 2006, 20:03
Prispevkov: 32

PrispevekObjavljeno: 18 Jan 2008 23:57    Naslov sporočila: Samohvala cena mala! Odgovori s citatom

petek 18.01.2008, 17:28
Vrhovno sodišče: Na koprskem okrožnem sodišču ni nepravilnosti

Koper - Vrhovno sodišče ni ugotovilo nepravilnosti pri službenem nadzoru, ki so ga opravili po odhodu predsednika koprskega okrožnega sodišča Bogomirja Horvata.

Prav tako ni bilo mogoče z zanesljivostjo ugotoviti napak pri dodelitvi zadeve Obrenović, so sporočili iz sodišča. V sporočilu za javnost so zapisali, da je pregled dodeljevanja zadev na kazenskem oddelku koprskega okrožnega sodišča obsegal vse zadeve v obdobju dveh let, posebej pa se je osredotočil na domnevno sporno zadevo dodelitve zadeve Obrenović sodnici Tatjani Škrinjar. Obtožnica Obrenoviću očita, da je doma več let hranil več kosov nevarnega orožja in razstreliva, kar je po mnenju tožilstva kaznivo dejanje, saj hramba orožja od aprila leta 1999 ni dovoljena.

Sodnica Tatjana Škrinjar do nastopa na okrajno sodišče tega spisa ni uspela rešiti, zato je bil ta z upoštevanjem vseh zakonskih določil dodeljen drugemu sodniku. Zadevo tako sedaj obravnava sodnik, določen v skladu z zakonom, sodnim redom in letnim razporedom.

Našli le manjše formalne pomankljivosti

Iz vrhovnega sodišča navajajo tudi, da so bile v okviru pregleda vseh zadev v posameznih primerih odkrite zgolj manjše pomanjkljivosti formalne narave, kot je na primer nepravilno navajanje pravne podlage, ki pa na samo zakonitost ali korektnost postopkov niso vplivale. Zaposleni na sodišču so bili na te napake opozorjeni in so jih vzeli na znanje. "Na koprskem sodišču spoštujejo pravila o dodeljevanju spisov".

Spomnimo:

Do nadzora na okrožnem sodišču prišlo zaradi domnevnih nepravilnosti pri dodeljevanju sodnih spisov, na kar so sodniki koprskega okrožnega sodišča opozorili predsednika vrhovnega sodišča Franca Testena. Ta se je z njimi sestal decembra 2007.

Do dvomov v nepristranskost dodeljevanja spisov je prišlo zaradi odhoda predsednika koprskega okrožnega sodišča Bogomirja Horvata k odvetniški službi Francija Matoza, ki sicer zastopa župana Borisa Popoviča. Matoz je Popoviča zastopal v sodnem procesu na koprskem sodišču, ko so Popoviča oprostili obtožb utaje davkov. Ob tem je Matoz odločno zanikal obtožbe, da je bila oprostilna sodba Popoviča kakorkoli dogovorjena s predsednikom sodišča Horvatom.

Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen je takrat zatrdil, da pravno gledano Horvat s prestopom ni kršil nobenega predpisa. Istega mnenja je bil tudi minister za pravosodje Lovro Šturm.

STA
Tukaj
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mare
član
član


Pridružen/-a: 18.01. 2006, 20:12
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: 19 Jan 2008 21:31    Naslov sporočila: Sindikat ali politična stranka Odgovori s citatom

Tut jaz se sprašujem ali je to neko društvo za zavajanje ali politična, saj se naziv društva uporablja za politične zahteve. Nihče iz sfere oblasti ne bi smel imeti društva za promocijo svoje dejavnosti, saj so društva nevladne organizacije, ne pa sindikati ali politične organizacije! Haloo
Vir: komentar
eDnevnik ZŽPN
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cunami
član
član


Pridružen/-a: 10.06. 2007, 11:05
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: 05 Mar 2008 20:35    Naslov sporočila: sodniki v stavko Odgovori s citatom

Ljubljana – Slovenski sodniki, ki so lani po podatkih pravosodnega ministrstva število nerešenih pomembnih sodnih zadev zmanjšali za 11 odstotkov, se bodo na današnjem izrednem občnem zboru Slovenskega sodniškega društva (SSD) odločali o nadaljnjih korakih zoper uveljavljeno plačno reformo v javnem sektorju. Za njegov sklic so se odločili, ker, kakor pravi predsednica sodniškega društva Janja Roblek, od izvršne veje oblasti niso dobili nobenega odgovora ali predloga, kako izpolniti odločbo ustavnega sodišča s konca leta 2006, ki je med drugim presodilo, da sta tudi od sodnikovega gmotnega položaja odvisni njegova samostojnost in neodvisnost. Tako razmerja med plačami v sodstvu ter izvršni in zakonodajni oblasti ostajajo v celoti porušena. Odločitve o sodniški stavki ni mogoče izključiti, pravi Roblekova, saj so zunanji odzivi zelo različni.

Pravosodni minister Lovro Šturm, ki se bo udeležil izrednega občnega zbora, podpira sodno pot rešitve problema in trdi, da bosta vlada in ministrstvo v celoti spoštovala izid, kakršen koli že bo.

Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen podpira zahtevo sodnikov o izboljšanju njihovega plačnega položaja in odločitev, da bodo sodniki s pravnimi sredstvi šli do


http://www.delo.si/index.php?sv_path=41,35,276259
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> Sodišče Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.