Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN
Kratek opis vašega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




REVOLUCIONARNI UDAR SKORUMPIRANE SODNE OBLASTI

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> CZNI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
czni
kapitan
kapitan


Pridružen/-a: 09.11. 2007, 12:51
Prispevkov: 95

PrispevekObjavljeno: 13 Maj 2008 18:28    Naslov sporočila: REVOLUCIONARNI UDAR SKORUMPIRANE SODNE OBLASTI Odgovori s citatom

CIVILNO ZDRUŽENJE ZA NADZOR NAD INSTITUCIJAMI
Bo organiziral množični protest zoper protest sodnikov. Sodstvo je veja oblasti, nikjer v svetu pa oblast ne štrajka, ali smo Slovenci res bedaki ???

Civilna družba za demokracijo in pravno državo mag. Vinko Vodopivec
Združeni ob Lipi sprave Stanislav Klep
Civilno združenje za nadzor nad institucijami Kurent L. Boris
Združenje za demokratizacijo javnih glasil mag. Vinko Vodopivec Združenje za odpravo krivičnih sodb sodišč, odločb in sklepov upravnih organov Angelca Resnik
Odbor za zaščito zakonitosti Kamnik Viktor Andrej Hribar
Šišenska civilna iniciativa Bojan Oblak
Ekološka Slovenija Jožef Jarh
LJUBL.IANA: 09.05.2008
Ministrstvo za pravosodje, minister dr. Lovro Šturm, Župančičeva 3. 1000 Ljubljana Sodni svet, predsednik profdr. Janez Kranjc,Tavčarjeva 9, 1000 Ljubljana Višje sodišče, predsednik Jernej Potočar,Tavčarjeva 9. 1000 Ljubljana
Vrhovno sodišče, predsednik, Franc Testen,Tavčarjeva 9, 1000 Ljubljana
Varuhinja človekovih pravic, Zdenka Čebašek'Travnik, Dunajska 56, 1000 Ljubljana
Javna glasila in demokratična javnost
REVOLUCIONARNI UDAR
SKORUMPIRANE SODNE OBLASTI
DEJSTVA

• Po javnomnenjskih raziskavah ima sodna veja oblasti daleč najnižjo stopnjo zaupanja državljanov in istočasno daleč največjo stopnjo koruptivnosti.
• Po ugotovitvah mednarodnih strokovnjakov imamo v Sloveniji primerljivo več kot še enkrat preveč sodnikov in ob izjemnih sodnih zaostankih je učinek sodstva manj kot polovičen. zato imajo sodniki glede na primerljivo učinkovitost sodstva več kot še enkrat previsoke plače.
• Sodna veja oblasti je edina, ki nima zunanje kontrole, pa čeprav je zakonsko predpisana s 3. členom Ustave. ki nedvoumno določa, da so sodniki vezani na Ustavo in zakon. Torej morajo soditi zakonito in vsako protizakonito sojenje je neposredno kaznivo. Ta obveza vsakokratne Vlade in Državnega zbora se ne izvaja, saj se v celoti upošteva notranji »samoupravni« nadzor. ki je glavna ovira pri sodobnem preoblikovanju sodstva.
• Sodni svet je najvišji organ v državi Sloveniji, saj brez njegovega soglasja niti Državni zbor. niti Vlada. niti Ustavno sodišče, niti sama sodna oblast ne more zakonito ukrepati proti nezakonitosti sodnih odločitev.
ZAHTEVE SODNIKOV
• Sodniki zahtevajo, da se njihove plače uredijo s posebnim zakonom, ki hi jim zagotovil visoko osnovno plačo in kup dodatnih ugodnosti.
• Sodniške plače naj bi se izenačile s plačami poslancev Državnega zbora. s tem da hi dobili tudi nadomestilo za nezdružljivost sodniške funkcije.
• Enotno urejevanje plač državnih uslužbencev za sodnike ni sprejemljivo. saj po njihovih izjavah / višino plač posega v neodvisni položaj sodnikov.

REVOLUCIONARNI UDAR
• Značilno je, da se pred iztekom mandata Vlade in Državnega zbora pri sistemskem urejanju plačilnega sistema državne uprave, pojavi tista skupina državne oblasti, ki še ni doživela demokratičnih sprememb in še vedno posluje »samoupravno«, pa čeprav bi ravno sodstvo moralo varovati poštenost in zakonitost.
• Značilno je tudi, da največja opozicijska stranka načelno podpira revolucionarni način pridobivanja privilegijev, kar predloženi predlogi, tako po svoji pristranosti kot po svoji nepoštenosti, tudi so.
• Značilen je tudi poskus predlaganja zakona preko Državnega sveta, vendar je velika večina svetnikov ocenila tak zakon kot neskladen z urejeno državo in kot nepošten do ostalih državnih uslužbencev.
• Značilna je tudi napoved. da bodo svoje zahteve uveljavljali na Ustavnem sodišču, kot da jih je možno iztožiti in ne doseči z ustreznimi pogajanji v okviru plačilnega sistema državnih uslužbencev.
PODPORA SEDANJI VLADI
• Stanje sodstva zahteva odločno podporo sedanji vladi pri sodobnemu preoblikovanju sodne veje oblasti, tako da bo še zadnji komunistični konstrukt dobil demokratično in pravno podlago kot se urejeni in sodobni državi Sloveniji tudi spodobi.
• Podpiramo pa tudi upravičene zahteve sodnikov po ustreznih plačah vendar ne na revolucionaren in klanski način, temveč skladno s preoblikovanjem sodstva, ki mora zagotoviti predvsem večjo učinkovitost in zakonitost.
• Sklicevanje na obseg podpisov sodnikov in sodišč v sedanji klanski organizaciji sodne veje oblasti nima teže. saj se sodniki bojijo raznovrstnih zastraševalnih ukrepov pri nagrajevanju, napredovanju itd.
• Vsak sodnik, ki pri svojem delu naleti na neskladnost ali neustreznost zakonodaje je dolžan posredovati pobudo za spremembo zakonodaje, vendar do tega ne prihaja prav zaradi strahu pred poslabšanjem svojega položaja v klanski organizaciji.
• Prav sodniki in sodniško društvo bi lahko največ prispevalo k sodobni ureditvi sodstva tako po učinkovitosti kot po zakonitosti, vendar sedanja klanska organiziranost preprečuje sodniške pobude, ki bi zagotovile ustrezen status in ustrezno delo.
• Sodniki so državni uslužbenci tako kot vsi v državni upravi, pa čeprav imajo svojo imuniteto in svoje pristojnosti, zato morajo biti ustrezno razporejeni glede plačila in kontrolirani tako kot vsaka oblastna struktura, osebno in organizacijsko.
PRIMERJAVA
• Ko sem se pogovarjal s sedaj že pokojnim lovcem in mu na podlagi statističnih podatkov dokazal, da lovci pobijejo toliko divjačine, da je njena teža večja kot 1% celotne prireje mesa je rekel, da to ni mogoče in do on le skrbi za divjad. Če večina lovcev res skrbi za divjad, potem manjšina lovcev upleni izjemno veliko in to na račun okoljsko in delovno osveščenih lovcev.
• Ustrezno primerjavo glede dela in plač naj si sodniki pred očijo sami.

BREZ SAMOSTOJNE CIVILNE DRUŽBE, KI JE VELJAVEN SOGOVORNIK OBLASTI NI RAZVITE DEMOKRACIJE, NA KONCU KONCEV SUVERENO LJUDSVO JE OBLAST, NE PA NJEGOVI PREDSTANIKI. (npr. SODNA VEJA OBLASTI)
LJUDSTVO ORGANIZIRANO SKOZI CIVILNO DRUŽBO, KLIČE NA ODGOVORNOST IZVOLJENO OBLAST, NE OBRATNO.
ZAVEDATI SE MORAMO, DA SO CIVILNA ZDRUŽENJA, DRUŠTVA, NEPOSREDNI PREDSTAVNIKI LJUDSTVA, V DEMOKRACIJI PA VLADA LJUDSTVO. PRAVICA JE NA NAŠI STRANI !
Predsednik CZNI : Boris L. KURENT
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> CZNI Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.