Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN
Kratek opis vašega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ostop U-sodnika in kriza sistema

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> Ustavno sodišče
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jure
zvest član
zvest član


Pridružen/-a: 17.01. 2006, 20:03
Prispevkov: 32

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2007 15:41    Naslov sporočila: Ostop U-sodnika in kriza sistema Odgovori s citatom

Ustavno sodišče ni v krizi !
(v krizi je pravosodni sistem)

Ljubljana | 14.12.2007 | STA

Grad je ob predlogu za razrešitev opozoril na preobremenjenost in zasutost Ustavnega sodišča z bagatelnimi zadevami.

Ustavni sodnik Franc Grad je predsedniku ustavnega sodišča Jožetu Tratniku izročil zahtevo za predčasno razrešitev s funkcije. Kot je na novinarski konferenci pojasnil Grad, bo na ustavnem sodišču ostal do 31. januarja 2008. Opozoril je na preobremenjenost in zasutost US z bagatelnimi konkretnimi zadevami.

Grad je napovedal vrnitev na Pravno fakulteto.
Za razrešitev se je Grad odločil tudi iz osebnih razlogov, saj mu bolj leži ukvarjanje z abstraktnimi zadevami. Napovedal je vrnitev na Pravno fakulteto v Ljubljani.

Predsednik ustavnega sodišča bo o zahtevi za razrešitev obvestil predsednika republike, ta pa bo državnemu zboru predlagal Gradovo razrešitev. Potem bo stekel postopek imenovanja novega ustavnega sodnika.Če novi sodnik ne bo imenovan do 1. februarja, bo US delovalo v okrnjeni sestavi do njegovega imenovanja, je pojasnil Tratnik. "Njegovo nagnjenje k delu na fakulteti je pretehtalo," je Gradovo odločitev komentiral Tratnik. Predsednik ustavnega sodišča bo o zahtevi za razrešitev obvestil predsednika republike, ta pa bo državnemu zboru predlagal Gradovo razrešitev.

Grad: Nujne so sistemske spremembe
Po Gradovih besedah so se razmere od takrat, ko je sprejel kandidaturo za ustavnega sodnika, spremenile. Zanikal je, da bi kandidaturo sprejel zato, da bi demonstrativno odstopil. Kljub vsemu pa Grad upa, da bo od tega kakšna korist. Novela zakona o ustavnem sodišču naj bi namreč razbremenila ustavne sodnike, vendar se po njegovih besedah to ni zgodilo.

Pripad konkretnih zadev (ustavne pritožbe) še vedno narašča, je dejal Grad in dodal, da se US zaradi "pravdarstva" Slovencev vse manj ukvarja s svojim temeljnim delom, to je presoja ustavnosti in zakonitosti zakonov. US je že večkrat opozorilo na to, vendar po Gradovih besedah "ni videti, da bi se politike, ki ima v rokah škarje in platno, to kakor koli dotaknilo". Tak odnos politike do US pa se jasno izraža tudi pri kadrovanju sodnikov, ki samo znižuje ugled US, je poudaril Grad. Ocenil je, da mora nujno priti do sistemskih sprememb, marsikatero pristojnost US pa bo treba preseliti drugam. Po Gradovih besedah US ni v krizi, saj deluje neverjetno dobro in učinkovito. Kriza je v sistemu, je dejal Grad, ki se glede ocen stanja na US strinja z bivšim ustavnim sodnikom Matevžem Krivicem.

Grad, ki se je s pravom ukvarjal kot profesor in je vajen ukvarjanja z abstraktnimi zadevami, je med osebnimi razlogi za odhod z US navedel, da mu ne leži delo s konkretnimi primeri. To je po njegovem mnenju delo za drug profil pravnika. Napovedal je, da se bo kot profesor tudi v prihodnje ukvarjal s preučevanjem US, svoje znanje pa je pripravljen ponuditi pri morebitnem iskanju rešitev za razbremenitev US in za nov način imenovanja sodnikov.

Ostali ustavni sodniki ostajajoPredsednik US je zatrdil, da ostali ustavni sodniki ne razmišljajo o predčasni razrešitvi. V ponedeljek poteče mandat še Zvonku Fišerju. Ker njegov naslednik še ni izbran, bo skupaj z ustavnima sodnikoma Mirjam Škrk in Janezom Čebuljem še naprej opravljal funkcijo ustavnega sodnika do izvolitve novih sodnikov. Tratnik je pojasnil tudi ravnanje v primeru, da bodo ustavni sodniki, ko bo imelo US nepopolno sestavo, glasovali štiri proti štiri. Kot je dejal, bodo v takem primeru odločanje o tej zadevi preložili na čas, ko bo US spet v polni sestavi.

Grad in Tratnik sta kot problematično omenila tudi imenovanje ustavnih sodnikov v državnem zboru. Vendar je bila ob pisanju ustave po Gradovih besedah to najboljša rešitev. "US mora biti diskreten organ. Že dejstvo, da ustavne sodnike volijo v DZ, vzbuja napačen vtis, saj so sodniki strokovne in ne politične osebe," je dejal Grad. To je treba po njegovem mnenju spremeniti. Grad pričakuje, da bo kandidatov za ustavne sodnike dovolj, vendar se sprašuje, ali bo dovolj primernih kandidatov.
Šturm: Odstop ne bo sprožil krize.

Minister za pravosodje Lovro Šturm je na današnji novinarski konferenci na vprašanje o morebitnem odstopu ustavnega sodnika Franca Grada dejal, da so taki odstopi že bili in da ta ne bi povzročil krize na ustavnem sodišču. "Gotovo je zelo škoda, če bi do tega prišlo, saj je Grad uveljavljen in cenjen sodnik," je še ocenil Šturm.

V tem primeru bi bila naloga predsednika republike, da predlaga novega kandidata. Krize pa po mnenju Šturma ne bi bilo, saj ima vsak ustavni sodnik tudi tri strokovne sodelavce, ki bi v času iskanja novega sodnika nemoteno delali naprej.
Vir ODSTOP U-SODNIKA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Martin Krpan1
član
član


Pridružen/-a: 08.04. 2008, 09:13
Prispevkov: 8

PrispevekObjavljeno: 17 Maj 2008 14:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V krizi je lahko samo ustavno sodišče, ki piše POLITIČNE pamflete ne pa sodne Sklepe .

Komu pa služi nekaj strani dolgi politični pamflet namesto, da bi Ustavno sodišče KRATKO in jedrnato napisalo Sklep-Sodba je protiustavna ker je v nmasprotju z X. členom Ustave !

Problem je pa v tem ker se ne želijo zameriti svojim kolegom na nižjih sodiščih zato na dolgo in široko politizirajo, da tako zavedejo pritožnike do te mere, da ne vedo pri čem so ! FUJ in FEJ pa tako odločanje varuha Ustavne in zakonske ureditve Slovenije !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> Ustavno sodišče Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.