Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN
Kratek opis vašega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj je pravosodno nasilje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> Sodišče
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Administrator
Administrator foruma
Administrator foruma


Pridružen/-a: 27.12. 2005, 13:53
Prispevkov: 218

PrispevekObjavljeno: 06 Okt 2007 13:48    Naslov sporočila: Kaj je pravosodno nasilje Odgovori s citatom

Tudi to je pravosodno nasilje!

"Pravosodje nikoli ne bo samostojna veja oblasti, če se v sodelovanje ne vključi civilno družbo!"

Spoštovani,

vaša in naša radovednost je upravičena, saj imamo, v demokratični skupnosti, kot se deklarira država Slovenija, vsi pravico biti informirani o delovanju oblasti ali javnih, oz. državnih ustanov! Kako je z javnostjo dela ali sojenju v imenu ljudstva ni potrebe izgubljati besed. Če bi javnost dela resnično bila zagotovljena, kot se za demokratično družbo pod razumeva, potem bi takšne informacije bile dejansko na razpolago javnosti. Če temu ni tako, potem delujejo takšni organi ali institucije za nekoga drugega ne ljudstvo, saj njihovo delo ni javno, ampak delno ali v celoti v ilegali. Govoriti o javnosti dela in sojenju v imenu ljudstva na takšnih osnovah je cinizem ali javna prevara, ki jo v ZŽPN uvrščamo v enega od osnovnih razlogov in podlag za obstoj ter širjenje korupcije in kriminala na področju pravosodne veja oblasti (tukaj - http://ovpn.mojforum.si/ovpn-about73.html).

Kdor pošteno, pravično in strokovno dela, temu ni potrebno svoje delo skrivati in ga lahko v imenu ljudstva brez problema da na vpogled javnosti. Če temu ni tako, potem javnosti mora prikrivati svoje nesporno škodljivo ravnanje, saj drugače svoje ravnanje ne bi bilo potrebno prikriva kontroli (nadzoru in očem) javnosti.

Problem ni v tem ali nekdo objavi uraden dokument državnega organa, na primer sodišča, ampak v tem, da to sodišče sodi v imenu ljudstva in to ljudstvo nima neposredne pravice vpogleda v delo institucij, ki delajo ali naj bi delali v imenu ljudstva. Kako v posmeh javnosti lahko potem nekdo trdi in da dobro in pravično opravlja svoje delo v imenu ljudstva, če to ljudstvo nima nobenih pravic nadzirati in ugotavljati pravičnost, uspešnost in učinkovitost delovanja na primer sodišča.

Drugi bistveni razlog, ki je podlaga korupciji in kriminalu na področju pravosodja je sistemske narave, saj obstoječi sistem pravosodja deluje izključno na institutu legalnosti ne pa tudi na legitimnosti delovanja institucij ali organov pravosodja. To pomeni, da za pravnomočnost na primer sodb sodišča, sploh ni pomembno ali utemeljitev sodbe temelji na pravici in resnici, oz. osnovnih temeljih pravičnosti, ampak je dovolj, da se v sodbo lahko navede tudi kakršnokoli dobro (ali slabo) laž ali prevaro, torej ne resnico, kajti pomembno je le, da sodba za njeno pravnomočnost vsebuje dva osnovna kriterija legalnosti in to sta, da je utemeljena na zakonu in da jo je izdal zato pristojen organ.

Tretji bistven razlog, zaradi katerega se ruši pravna država in neposredno podpira razvoj korupcije in kriminala na področju pravosodja je institut odgovornosti dela. V pravosodnem sistemu (kot tudi večjem delu javne uprave) ni ustreznih instrumentov za ocenjevanje transparentne učinkovitosti, uspešnosti in strokovnosti dela, ki bi bila podlaga ugotavljati dejanske odgovornost za delo in posledično stimulativno nagrajevanje. Če ni ustreznih instrumentov za merjenje odgovornosti, potem dejansko ni odgovornosti, ampak je ta le na papirju neodvisna od realnosti življenja (ali konkretnih podlag) ter vezana zgolj na formalni položaj v hirarhični organizaciji dela ali položaju posameznika v organizacijski strukturi oblasti. Posledice so takšne, da se dobro plačuje formalna odgovornost, a vendar za ne dela ali napake ter slabosti, oz. kriminal in korupcijo ter zločinske sodbe (ali obdolžitve nedolžnega človeka – na primer Uhernik) nihče ne odgovarja.

Zakaj je temu tako in zakaj pravosodje ruši pravno državo ter je glavni generator razvoja korupcije in kriminala ni težko ugotoviti, saj pravosodje sploh ni neodvisna veja oblasti, ampak podrejen eksikutor (ali izvrševalec) interesov strukture dejanske oblasti, ki jo ima v obstoječem sistemu, ne formalna oblast, ki vodi državo, ampak nosilci centrov moči, ki obvladujejo finančni kapital (kapitalisti) in strukture odločanja (politiki) s ciljem dejansko izvajati oblast v svojo korist. Za uveljavljanje svojih interesov in izvajanje oblasti pa učinkovito izrabljajo pravosodno vejo oblasti in njeno strukturo, zato ta ni samostojna in tudi nikoli ne bo, če se v neposreden nadzor ne bo vključilo civilno družbo.

Marsikateri sodnik ali drugi pooblaščeni pravosodne delavec, ki pošteno želi opravljati svoje delo je dejansko v nemogočem položaju, saj za svojo konrektno in strokovno delo nima dejansko prave podpore ali opore, ampak je žrtev sistemskega nasilja hirarhične oblastne strukture znotraj pravosodja ali nosilcev centrov moči izven pravosodja.

Žrtve pravosodnega nasilja, po spoznanjih in dokazih s katerimi razpolaga ZŽPN, niso samo pošteni in neuki državljani, ampak tudi strokovni pooblaščeni delavci na področju pravosodja, ki želijo strokovno, odgovorno ter pošteno opravljati svoje delo. Ali se je potem čuditi, zakaj imamo takšno pravosodje, da so žrtve pravosodja prisiljeni v državljansko neposlušnost in fizični upor zoper kriminal, korupcijo in za zaščito državljanov ter pravne države!
Vir: http://www.ednevnik.si/entry.php?w=zdruzenjezpn&e_id=38909
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kaktus
asistent
asistent


Pridružen/-a: 06.03. 2006, 22:24
Prispevkov: 163

PrispevekObjavljeno: 08 Dec 2009 15:56    Naslov sporočila: komentar iz dela 8.12.2009 Odgovori s citatom

NEZNAN/A2

Pleteničenja "vrhušk" sodstva so zelo blizu "Nekrep-ovščini" v zdravstvu! Naj mi g. Testen pove, kaj je npr. napravil s sodnico, ki je obravnavala primer "praznenja pepelnika". Po vsaki zdravi pameti bi morala doživeti hipen suspenz, ker niti za navadno "tipkarico" ni dobra. Primer je iz "Nedeljskega očesa", Jerman TVS. Nekdo je ovaden, da je pred rdečo lučjo iz avta na cesto izpraznil pepelnik. (Dve leti ovaditelj anonimen). Človek dokaže listinsko in s pričami, da v tem času sploh ni bil na tem mestu in da je nekadilec, a dokazov "sodišče" ne upošteva, pač pa je bilo potrebnih?? ČEZ DVAJSET(!!!) razprav, da je bil v imenu ljudstva človek spoznan za krivega. (Po podatkih, ki so bili predočeni v oddaji niti največji idiot ne bi mogel tako razsoditi!). In takih "dosmrtnih" sodnic, se bojim, imamo na kupe!



komentar iz dela 8.12.2009 na članek
Slovenija in človekove pravice
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kaktus
asistent
asistent


Pridružen/-a: 06.03. 2006, 22:24
Prispevkov: 163

PrispevekObjavljeno: 24 Dec 2009 12:24    Naslov sporočila: smo res pravna država Odgovori s citatom

Zalar: Če je šlo pri preverjanju telefonskih klicev za protipravno ravnanje, pričakujem, da bodo odgovorni sami odstopili
Slovenija - četrtek, 24.12.2009 11:44
ljubljana - Iz preliminarnega poročila o preverjanju telefonskih klicev zaposlenih na ljubljanskem okrožnem sodišču je mogoče sklepati, da bi lahko šlo za protipravno ravnanje, je za današnji Večer dejal pravosodni minister Aleš Zalar. Če bo takšna tudi končna ugotovitev, minister pričakuje, da bodo vpleteni sami od sebe naredili ustrezne poteze.
Informacijska pooblaščenka oglobila Barago: Iskanje virov novinarja Roka Praprotnika je bilo nezakonito
Zalar je pojasnil, da še čaka na poročilo predsednika višjega sodišča Jerneja Potočarja. Tega je ministrstvo za pravosodje v začetku decembra prosilo, naj opravi nadzor sodne uprave ljubljanskega okrožnega sodišča in jim predloži podatke o poslovanju sodišča in delu predsednika okrožnega sodišča Andreje Barage glede preverjanja izpiskov telefonskih klicev zaposlenih na sodišču.
Na vprašanje, ali bo moral Baraga oditi, je minister odgovoril, da "nič ne kaže, da zadeva ne bi bila problematična". Če bo takšna tudi končna ugotovitev, pričakuje, da bodo vpleteni sami od sebe, ne da bi jih bilo treba vzpodbuditi od zunaj, naredili ustrezne poteze, je dodal. Po Zalarjevih besedah mora namreč sodišče dajati zgled vzornega in zakonitega poslovanja. "Kdo ga bo pa dal, če ne sodišče," je poudaril minister za omenjeni časnik.
Kot je znano, naj bi vodstvo ljubljanskega okrožnega sodišča preverjalo klice sodnice Lee Habjanič oz. njene stike z Dnevnikovim novinarjem Rokom Praprotnikom, in sicer zaradi odtekanja informacij, povezanih s preiskavo napada na sodnico Katarino Turk Lukan. Vodstvo okrožnega sodišča pa je zanikalo, da je pridobivalo telefonske izpiske zaposlenih z namenom preverjanja novinarskih virov. Kot so sporočili, so pridobili izpiske službenih mobilnih telefonov zaposlenih v noči napada na sodnico Turk Lukanovo zato, da bi natančno raziskali potek dogodkov tiste noči.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar pa je glede omenjene zadeve v sredo odgovorni osebi Okrožnega sodišča v Ljubljani izrekla globo v višini 1660 evrov zaradi nezakonitega zbiranja in obdelave osebnih podatkov.
Minister Zalar je v pogovoru za današnji Večer tudi dejal, da se izredni nadzor pravosodnega ministrstva nad državnotožilsko upravo na ljubljanskem okrožnem tožilstvu zaključuje, poročilo pa bo izdano še letos. Potem pa ima tožilstvo pet dni časa, da sporoči, kako bo nepravilnosti, če bodo ugotovljene, odpravilo, je pojasnil.
Kot je poudaril, z odnosom generalne državne tožilke Barbare Brezigar do problemov, ki jih je zaznalo ministrstvo, ni zadovoljen. "Obstajajo meje, ki jih nihče ne sme prestopiti. Generalna državna tožilka se jim je z nekaterimi reakcijami zelo približala," je prepričan.

Na vprašanje, ali bo Brezigarjeva končala mandat in ali bo preživel vrh ljubljanskega okrožnega tožilstva, pa je minister odgovoril, da je še preuranjeno govoriti o tem, saj morajo najprej končati nadzor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> Sodišče Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.