Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN
Kratek opis vašega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Osebna asistenaca

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> YHD - Društvo za teorijo in kulturo hedikepa
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
prijatelj
član
član


Pridružen/-a: 07.10. 2007, 17:21
Prispevkov: 16

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2008 10:26    Naslov sporočila: Osebna asistenaca Odgovori s citatom

Spoštovani!

Kakšno je vaše mnenje o asistenci?

Upam da¸ boste ta dopis prebrali do konca in razmislili malo.

Rad bi vas opozoril na osebno asistenco, ki invalidnim osebam v domačem okolju zagotavlja samostojnost in boljšo kvaliteto življenja. In kaj je osebna asistenca? Osebna asistenca je pomoč invalidnim osebam različnih kategorij. Osebe po prometnih nesrečah, ki postanejo dolgotrajni invalidi, zaradi bolezni, poškodb in prirojenih okvar, ki so odvisni od tuje pomoči in bi radi ostali v domačem okolju in kolikor toliko živeli normalno dostojno življenje, kljub svoji omejenosti.

In kaj osebna asistenca zajema? Osebna asistenca vključuje osebno nego, spremstvo ob vsakdanjih aktivnostih (šolanje, zaposlitev in drugo), pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri ohranjanju socialnih stikov in druga podobna opravila, ki jih uporabnik ne more opravljati samostojno oziroma potrebuje pri tem osebno asistenco. Način opravljanja omenjenih del je odvisen od posameznega uporabnika, njegovih zmožnosti, potreb in želja.

Namen programa je zagotoviti ustrezno asistenco v uporabnikovem domačem okolju, kar nadomesti bivanje v domu starejših občanov.

Preberite si osebni citat Martine Piskač:

“Zdaj ne živim več v Domu starejših občanov, ampak v svojem stanovanju. V dopoldanskem času imam osebno asistentko, s katero postorim vsa gospodinjska in druga opravila. Počutim se pomembno in koristno. Včasih me kdo vpraša, kako mi vse to uspeva. Seveda mi uspeva, ker se spoštujem in cenim in rada živim. Vem, da sem vredna vsega dobrega.” Celotno zgodbo si lahko pogledate na spletni:

http://www.yhd-drustvo.si/slo/article.php?story=MaterinstvoInHendikep

Ker se trenutno program osebne asistence izvaja samo skozi zaposlovanja preko javnih del, kar preprečuje kontinuirano skrb za uporabnike programov in stalno iskanje novih asistentov, saj le ti odhajajo na redna delovna mesta. To za nas predstavlja velik problem, saj ko se končno navadimo na enega asistenta, že moramo iskati drugega.

Človeku se lahko v trenutku življenje obrne in postane odvisen od tuje pomoči. Ker pa je v Sloveniji primerna skrb za invalide le v domovih upokojencev, lahko človek na dostojno življenje v svojem domačem okolju, nadaljnjem šolanju, študiju ali celo delu, kar lepo pozabi. Pa tudi za namestitev v dom, ob današnjem stanju čakalnih dob lahko to traja tudi nekaj let.

Zato bi pozval vse vas (razne inštitucije,društva, predvsem pa politične stranke, ki nekaj v Sloveniji veljajo) da uredite naš položaj in nam invalidom pomagate v boju za osebno asistenco, da lahko ostanemo aktivni in živimo samostojno in človeka dostojno življenje. Predvsem pa da poskrbite, da se sredstva, ki so nam namenjena tudi najdejo pot do nas.

S spoštovanjem vas pozdravljam, želim vam vse dobro in da nikoli nebi bili odvisni od osebne asistence.
Daniel Spasojevič


Elena Pecaric

YHD - Društvo za teorijo in kulturo hendikepa
Neubergerjeva 7
SI-1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 521 22 77; f: +386 (0)1 521 22 88
www.yhd-drustvo.si
www.handyworld-si.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepi
zvest član
zvest član


Pridružen/-a: 10.12. 2006, 14:00
Prispevkov: 48

PrispevekObjavljeno: 01 Maj 2008 06:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spoštovani sindikalisti!


Zadnje čase imate več kot dovolj dela. Žal ga na tem področju nikoli ne zmanjka in vsaka drobna zmaga je le začasna, zato je boj za pravice delavk in delavcev vedno aktualen.

Pišem vam, ker potrebujem vašo pomoč, hkrati pa bi vas rada opozorila na skupine ljudi, ki so »nevidne« in tudi z vaše strani mnogokrat spregledane. Ena teh so t.i. dolgotrajno brezposelne osebe, rizične skupine na trgu dela.

To je zelo heterogena skupina, tako po izobrazbi, starosti, socialnem statusu…, ki je še posebej ranljiva in nezaščitena z vidika delovne zakonodaje in jih že vrsto let uspešno zaposlujemo v našem društvu preko programov subvencioniranih oblik zaposlovanja.

To, kar se nam je izkazalo kot izredno dobra praksa; zaposlovanje osebnih asistentov za omogočanje neodvisnega življenja hendikepiranih, je »socialna politika« in »politika zaposlovanja« začela uporabljati v nasprotju z idejo in dobro prakso, hkrati pa tudi v nasprotju z nameni in cilji programov, ki so v ta namen bili vzpostavljeni.

O čem govorimo?

Sociala je močno podhranjena, vsaj področje nevladnih organizacij, medtem ko so javni zavodi redno financirani. To vemo vsi. Čeprav vse smernice socialnih politik v EU že dlje časa gredo v smeri zagotavljanja storitev v skupnosti, se pri nas to izvaja le na deklarativni ravni. Kar smo že tisočkrat povedali in prav tolikokrat poskušali podati alternative obstoječemu stanju, za razvoj novih kvalitetnejših storitev v korist in na izbiro uporabnikom.

Stvari pa gredo prav v nasprotno smer in sicer v izkoriščanje najšibkejših, brezposelnih in v okoriščanje države, ki si na tak način zagotavlja poceni delovno silo v sociali. Vzpostavlja se nekakšen spopad med revnimi in obupanimi, saj vsak skuša nekako preživeti. Vse bolj se poklic osebnih asistentov in koncept neodvisnega življenja zlorablja za povsem nasprotujoče si storitve kot so npr. VDC, zavodi, bivalne skupine in celo nega znotraj bolnišnic ali domov za ostarele.

Razpis Zavoda RS za zaposlovanje je temu dokaz. Njegovo ime nima kaj dosti skupnega z vsebino razpisa. Kar pa nas pri vsem tem še posebej skrbi, je dejstvo, da se bo še iz teh skromnih sredstev namenjenih zaposlovanju NVO omogočalo zaposlovanje v javnih ustanovah, ki z asistenco nimajo nobene najmanjše povezave. Zaposleni preko teh programov v teh ustanovah pa bodo, predvidevamo, za veliko nižje plačilo opravljali delo rednega kadra. Torej ne samo, da bodo delavci za ista dela različno plačani in mašili luknje rednega kadra, ampak se tudi namenska sredstva zlivajo nazaj v financiranje javnih mrež, javnih institucij, ki so že v celoti krite iz javnih sredstev, proračuna.

Ne smemo pa tudi pozabiti na kategorijo t.i. družinskih pomočnikov, ki jim niso priznane mnoge pravice iz Zakona o delovnih razmerjih kot npr. bolniška, dopust, pravica do počitka. potem pa imamo še eno zelo veliko skupino ljudi, ki dela in ne samo da jim niso priznane pravice iz Zakona o delovnih razmerjih, povsem odvzete so jim tudi pravice iz Zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, poleg tega pa so jim kršene še osnovne človekove in državljanske pravice, to so vsi, ki delajo v varstveno-delovnih centrih. Veliko je takih, ki jih dela za poln delovni čas za nagrado 20 € na mesec. Seveda tisti, ki delajo z njimi ali za njih dobijo svoji stroki primerno plačo.

Lep pozdrav.

Predsednica:

Elena Pečarič
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pepi
zvest član
zvest član


Pridružen/-a: 10.12. 2006, 14:00
Prispevkov: 48

PrispevekObjavljeno: 19 Maj 2008 13:36    Naslov sporočila: Vabilo na protest Odgovori s citatom

Vabilo na protest

Spoštovani,

Tudi po več kot 3 mesecih vztrajnega obveščanja odgovornih o dogajanju na programu se nihče od pristojnih ne odzove na naše pozive in prošnje za ukrepanje ter s tem rešitve finančne stiske našega programa.

Štirideset pisem uporabnikov je bilo poslanih na različna ministrstva, vlado RS, poslankam in poslancem, medijem ter drugim za katere smo menili, da so pristojni ukrepati ali pa da bodo pripravljeni pomagati.

S strani medijev je bilo nekaj odzivov vendar pa tudi ti niso prepričali odgovorne, da so odgovorni nekaj narediti.

Na iste naslove smo poslali tudi sedem pozivov naših mednarodnih partnerjev, ki so bili naslovljeni na predsednika državnega zbora RS ter na v.d. direktorja FIHO. Tudi od tega ni bilo nič. Predsednik DZ se očitno za vse to ne zmeni, ni mu mar kaj se bo z nami zgodilo.

Nanj in na poslanske skupine je bilo naslovljeno pismo »Kaj bo s 4 milijoni evrov, ki jih FIHO hrani kot rezervna sredstva za nakup delnic.« Toliko o tem, da denarja ni. Na FIHO je bilo denarja vedno dovolj, vprašanje je le, za koga in zakaj. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ne odgovarja in se ne odziva na naše dopise. V svojih izjavah pa javnost zavaja, s tem, ko trdi, da bo v letu 2008 in 2009 namenila za osebno asistenco kar 2.800.000,00 evrov. Gre zgolj za nadaljevanje podpore t.i. »subvencioniranih programov zaposlovanja za dolgotrajno brezposelne«, za izvajanje pomoči na domu. Delež, ki gre za sofinanciranje plač osebnih asistentov je pri tem minimalen in celo nazaduje na prejšnja leta.

Program Neodvisno življenje hendikepiranih še vedno sooča s pomanjkanjem sredstev za delovanje in nemoteno izvajanje obveznosti do zaposlenih, za 95 osebnih asistentov/asistentk. Še vedno ni na vidiku sistemskih rešitev, ki bi nas rešile pred vsakoletno agonijo, še vedno se soočamo z ignoriranjem in sprenevedanjem odgovornih, ki so jih samo prazne obljube, zato smo še vedno odločeni, da nekaj ukrenemo.

27.5.2008 ob 11h in 30 minut pred Državnim zborom RS napovedujemo protest na katerega vas vabimo, da se nam pridružite.

Na protestu bomo zahtevali:
- da se razpoložljiva sredstva FIHO uporabijo za namen za katerega je bila fundacija ustanovljena; za sofinanciranje in ne za kopičenje,
- da se ta sredstva namenijo za programe neodvisnega življenja, in spodbujanje življenja izven inštitucionalnih oblik bivanja,
- da se sistemsko uredi pravica do osebne asistence in se tako zagotovi boljše pogoje dela in večjo varnost osebnim asistentom in uporabnikom.

Pridite v čim večjem številu. S seboj pripeljete tudi svoje sorodnike in prijatelje.

Lep pozdrav,
Ekipa YHD
Vir (tukaj)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matej27
novinec


Pridružen/-a: 18.08. 2011, 10:52
Prispevkov: 1

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2011 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nudim osebno asistenco hendikepiranim in drugim osebam, ki potrebujejo pomoč.
Če potrebujete pomoč v negi, higieni, prevozu ali drugih opravilih, za kako uro ali za cel dan, sem kvalificiran osebni asistent z izkušnjami.

moje storitve so profesionalne in ugodne!
Marko
Tel; 041/994-885
Mail; marko.urankaric@gmail.com
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> YHD - Društvo za teorijo in kulturo hedikepa Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.