Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN
Kratek opis vašega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




2.del Ministstvu za pravosodje

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> CZNI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
czni
kapitan
kapitan


Pridružen/-a: 09.11. 2007, 12:51
Prispevkov: 95

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2013 10:50    Naslov sporočila: 2.del Ministstvu za pravosodje Odgovori s citatom

MINISTRSTVO ZA PRAVOSODJE - Zupančičeva 3, 1000 Ljubljana. 24.05.2013, Predlog za spremembo zakona OZ, 507 čl.
Zadeva : Ponovljeno predlagamo dopolnitev 507. čl. Obligacijskega zakonika.

Spoštovani,

Odgovarjamo na Vaš dopis z dne 11.6.2013. V celoti se strinjamo z navedbami in pojasnili, ne strinjamo pa se, da ne posredujete pobude zakonodajalcu. Na podlagi 44.čl. Ustave Republike Slovenije in Statuta CZNI, predlagamo Ministrstvu za pravosodje, da na podlagi svojih pooblastil posreduje pristojnim službam predlog za dopolnitev Obligacijskega zakonika čl. 507, ki naj se za upravičenca obvesti (l) brez l doda : “ tako, da prejemnik potrdi ali zavrne prejem”
Tako nastali pojem

507. čl. bi predlagano glasil :
S pogodbenim določilom o predkupni pravici se lastnik stvari (prodajalec) zavezuje, da bo predkupnega upravičenca obvestil tako, da prejemnik potrdi ali zavrne prejem o nameravani prodaji stvari določeni osebi ter o pogojih te prodaje ter mu ponudil, naj jo on kupi pod enakimi pogoji.
(sprejme, zavrne, kot določa Zakon o poštnih storitvah za vročanje poštnih pošiljk)

Delno smo vas že v dopisu z dne 24.05.2013, seznanili, da je zakon nepopoln, ker ne določa pogojev vročitve ponudbe predkupnemu upravičencu. Konkretno sodba I Cp 1465/2012, je posledično zaradi zakonske nedorečenosti oškodovala tožnika za sodne stroške in odvetnike v znesku 18.077,00 €. Tožnik je bil kaznovan za navedeni znesek, ker dokazano ni prejel zaveze prodajalca o nameravani prodaji.

Zavedamo se, da Ministrstvo za pravosodje ne more posegati v samostojno sodno oblast, da ne more ukrepati v primeru nepravilnosti sodnika, saj je samostojen pri svojem delu itd. Priložene listine temu dopisu služijo kot v vednost in morda kot dokaz, da ni vse tako kot bi moralo biti. Da pa preprečimo nepošteno presojo morajo, biti zakoni dosledno dorečeni. Iz objave na portalu sodne prakse dani primer I Cp 1465/2012, bo služil naslednjim krivičnim sodbam, saj logika in zdrava pamet ne dopuščata, da si za nekaj kriv, kar nisi dobil (priporočene pošte, obvestila o priporočeni pošti) in te na taki nepošteni podlagi spravi ob premoženje.
ponovno prosimo za preučitev predmetne zadeve, ki je dejansko namenjena zakonodajni oblasti, saj sodna veja oblasti ne sliši glasa ljudstva.

Istočasno vljudno prosimo, da nam sporočate o poteku predlagane dopolnitve po OZ odseku predkupne pravice in obveščanja o nameravani prodaji predkupnemu upravičencu.

Boris L. KURENTpredsednik czni
Priložene listine:
- Sodna praksa s poudarki,
- Sodba v imenu ljudstva IP 2707/2010-42
- Zapisnik Opr. 2707/2010-I
Dostavljeno :
- Ministrstvo za pravosodje
- Arhiv tu
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> CZNI Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.