Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN
Kratek opis vašega foruma
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




odgovor Min. na REFORMO SODNEGA SISTEMA

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> CZNI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
czni
kapitan
kapitan


Pridružen/-a: 09.11. 2007, 12:51
Prispevkov: 95

PrispevekObjavljeno: 18 Jul 2013 14:19    Naslov sporočila: odgovor Min. na REFORMO SODNEGA SISTEMA Odgovori s citatom

CIVILNO ZDRUŽENJE ZA NADZOR NAD INSTITUCIJAMI (CZNI)
czni-drustvo@czni-drustvo.si
Številka: 700-158/2013/2
Datum: 16. 7. 2013

Zadeva: Reforma sodstva - pojasnilo
Spoštovani,
prejeli smo vaš dopis z dne 31. 5. 2013, s katerim izražate svojo podporo izvedbi reforme v sodstvu in želite sodelovati pri preoblikovanju načela delitve sodne oblasti.
Ministrstvo za pravosodje glede na vaša opozorila in predloge pojasnjuje, da je Vlada Republike Slovenije na svoji redni seji, dne 6. 6. 2013 potrdila zavezo, ki so jo za izboljšanje stanja v sodstvu dne 4. 6. 2013 podpisali v imenu sodstva predsednik Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša ter v imenu Vlade RS predsednica mag. Alenka Bratušek in minister za pravosodje dr. Senko Pličanič.
Podpis zaveze je po našem mnenju uspešen korak na poti k delovanju pravne države, saj sta se obe veji oblasti, tako sodna kot izvršilna, skupaj in jasno zavezali k boljšemu delovanju države. Sodstvo je po našem mnenju s takšnim korakom pokazalo, da razume zahteve državljanov in gospodarstva po učinkovitem sodstvu ter da prevzema polno odgovornost za izboljšanje razmer.

V nadaljevanju izpostavljamo bistvene poudarke iz zaveze:

1. Besedilo zaveze jasno ugotavlja trenutno stanje v sodstvu, ki trenutno ni zadovoljivo (vsako leto 2% manj rešenih pomembnejših zadev; povprečno trajanje postopkov 13 do 20 mesecev);

2. Cilji v zavezi so jasno določeni: naslednje leto ob istem času bo povprečno reševanje zadev pred vsemi sodišči trajalo manj kot eno leto, v nekaterih postopkih in pred nekaterimi sodišči pa celo samo tri mesece;

3. Cilji so določeni za vsako vrsto sodišč in zadev posebej ter objektivno merljivi. Naloge sodstva in vlade so jasne, javnost pa bo lahko zelo enostavno preverila, ali v sodni in izvršilni veji oblasti svojo besedo držimo.


4. Predvideni so ukrepi za racionalizacijo sojenja, zakonodajne spremembe ter zagotavljanje kadrovskih, prostorskih in drugih materialnih pogojev za poslovanje sodišč.

Na strani izvršilne veje oblasti se je Vlada zavezala k naslednjim ukrepom, ki vključujejo zakonodajne spremembe do poletja 2013:

1. spremembe insolvenčne zakonodaje;
2. priprava zakona, ki bop uredil sistemsko razdolžitev;
3. spremembe zakona o sodiščih in zakona o sodniški službi.

Vlada je na svoji redni seji 6. 6. 2013 že obravnavala in potrdila ter poslala v Državni zbor prvo fazo sprememb Zakona o sodiščih (ZS-K) in Zakona o sodniški službi (ZSS-L). Oba predloga zakona sta bila sprejeta na 16. redni seji v ponedeljek, 15. julija 2013.

V tej prvi fazi je namen sprememb povečanje učinkovitosti sodstva, povečanje odgovornosti pri vodenju in izboljšanje kakovosti nazora nad sodno upravo. Z novelama se krepi samostojnost sodstva, zato se nekatere pristojnosti (npr. o kadrovanju ipd.) prenašajo z Ministrstva za pravosodje na Vrhovno sodišče RS. Ob tem izpostavljamo tudi povečanje pooblastil in odgovornosti predsednikov sodišč, Ministrstvo za pravosodje pa dobiva dodatna pooblastila glede nadzora sodne uprave. Po novem bo lahko ministrstvo zahtevalo izredno ocenjevanje sodniškega dela, če bo v okviru izvajanja svojih nadzornih pristojnosti ocenilo, da je takšen ukrep potreben. Samostojnost sodne veje oblasti in neodvisnost sodstva bo še vedno polno varovana.

Cilji druge faze sprememb Zakona o sodiščih in Zakona o sodniški službi, ki sta načrtovana do konca tega leta, so optimizacija mreže sodišč in vzpostavitev sodnega okrožja kot osnovne upravljavske enote.

Stanje v sodstvu po našem mnenju še vedno ni zadovoljivo, se pa stvari obračajo na bolje, na kar kaže usklajena prenova insolvenčne zakonodaje in predlog ter podpis zaveze s sodstvom.
S spoštovanjem.

mag. Matija VIDMAR
v.d. generalnega direktorja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Združenje žrtev pravosodnega nasilja - ZŽPN Seznam forumov -> CZNI Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.